Makaron z tuńczykiem

Tuńczyk to jedna z najchętniej spożywanych i przygotowywanych ryb, szczególne miejsce zajmuje na stołach japońskich smakoszy gdzie można kupić tuńczyka błękitnopłetwego. Ryba ta zasłynęła z zawrotnych cen, które osiąga podczas licytacji na targu rybnym w Tokio.

W Polsce tuńczyka spotykamy najczęściej w puszce i chociaż nie cieszy się taką popularnością jak inne ryby to jednak pomysłów na jego wykorzystanie pojawia się coraz więcej. Jednym z ciekawszych przepisów jest ten na makaron z tuńczykiem - otrzymujemy wówczas pyszne i pożywne danie, które możemy podać na obiad lub kolację.
Warto przyrządzać tuńczyka ponieważ jest niskokaloryczny a ponadto stanowi bardzo dobre źródło białka, witamin (z grupy B i D) oraz innych minerałów takich jak magnez, selen lub potas.

Tuńczyk ma zatem cenne właściwości smakowe ale także zdrowotne.
Niektórzy podkreślają, że nie chcą jeść tuńczyka z uwagi na mogącą w nim występować rtęć. Nie są to bezpodstawne obawy, warto jednak pamiętać, że jeśli wybieramy tuńczyka z dobrego i pewnego źródła, raczej nic nam nie grozi. Większą ostrożność powinny zachować jedynie kobiety w ciąży oraz karmiące piersią.

Składniki:

Na dwie porcje makaronu z tuńczykiem będziemy potrzebować następujących składników: 100 g tuńczyka w oleju, 130 g makaronu, 50 g zielonych oliwek, trzy ząbki czosnku, łyżka oliwy z oliwek, łyżka masła, dwie łyżki posiekanej natki pietruszki, oraz starty żółty ser do posypania (parmezan).

Przygotowanie:

Zaczynamy od ugotowania makaronu w osolonej wodzie - gotujemy według przepisu umieszczonego na opakowaniu, makaron powinien być ugotowany al dente. Czosnek kroimy w plasterki i smażymy przez dwie minuty na rozgrzanej oliwą patelni, co chwilę mieszając. Po tym czasie wrzucamy masło i drobno pokrojone oliwki, smażymy przez kolejne dwie minuty. Wrzucamy tuńczyka, mieszamy i jeszcze podsmażamy. Wówczas wsypujemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu i dolewamy trzy łyżki oliwy z oliwek. Na koniec dodajemy ugotowany wcześniej makaron, całość dokładnie mieszamy i podgrzewamy. Makaron z tuńczykiem podajemy posypany startym żółtym serem, najlepiej komponuje się z nim parmezan.

Smacznego!